7. november 2021 | Hjem, September/Oktober

Blomstrende høst!

Den første delen  av høsten byr på masse blomstring i hagen! Georginene står på sitt aller flotteste, sommerblomstene er fortsatt i gang, og mange av de sent blomstrende staudene viser seg frem akkurat nå. Men så kommer den første ordentlige frostnatten, og hagen forandres drastisk over natten.  Hortensia blomstene skifter farge til brunt, og de fleste andre blomstene gir opp og visner. Men så finnes det heldigvis unntak.  Disse plantene er verdifulle for meg for selv om frosten har vær innom så kan høsten  fortsatt ha  mange milde dager på lager, og da er det fint å kunne nyte noen høstskatter i hagen.

Det er disse høstskattene jeg vil vise frem her!

 

Lemon Queen

 

Staudesolsikken (Helianthus hybrid), «Lemon Queen» begynner blomstringen sin i slutten av august og står på sitt flotteste når de fleste andre blomstene har takket for seg. Den blir fort et par meter høy og lyser opp med hundrevis av små, lysegule blomster. Den tåler fint et par av de første frostnettene, og disse små solsikkene plukker jeg inn i buketter langt inn i november. Den er herdig til sone 4 og er lite kravstor til vokseplass. Her hos meg står den både i sol og i halvskygge, og den trives begge plassene.

 

Rosa bakkeryllik

Bakkeryllik(Achillea millefolium) finnes både med rosa og hvite blomster. Den liker seg godt på de solrike og tørre områdene i hagen og er herdig helt til sone 8.  Jeg klipper av de visne blomstene, og da fortsetter den blomstringen helt til vinteren tar over.

 

Høst asters

Høst asters er en ordentlig tøffing, og er også en av de staudene som fortsetter blomstringene etter at frostnettene har begynt. Den finnes i mange variasjoner og i mange ulike farver. Den lilla er kanskje den vanligste å se i handel, men rosa og hvite varianter finnes også.

 

Matrem

 

Matrem(Tanacetum parthenium) lever sitt eget liv i hagen min. Den frøsår seg selv, og dukker opp der den finner plass. Den er lett å luke bort fordi den ikke har noe dype røtter, og er derfor ikke vanskelig å kontrollere i hagen. Så lenge en klipper bort visne blomster fortsetter den å by på sommerfølelse i høstdagen med de små prestekrage lignende  blomstene. Selve planten er ikke særlig herdig og går ofte ut etter vinteren. Men blomstene er tøffe og klarer noen minusgrader uten at de tar skade.

 

Oktoberbergknapp

Oktoberbergknapp (Sedum Spectabile) er hos meg hagens aller viktigste høst plante! Den er lettstelt og trofast og trives godt i næringsfattige og solrike omgivelser. Den er lett å ta stiklinger av og har fått en plass i de aller fleste av blomsterbedene mine. Den er fantastisk holdbar i blomstervasen og kan stå uforandret i ukesvis. Den danner røtter på stilken etter en stund i vann, og da er det lett å lage enda flere planter av den. Og med rim og frost blir den om mulig bare enda vakrere!

 

James Galway

 

Penny Lane

De remonterende rosene  kan være krevende planter i hagen, men når en først har funnet de som trives og etablerer seg godt, så er de  virkelig høsthagens dronninger. De blomstrer ikke fullt så generøst i den andre omgangen, men hver enkelt rose lyser opp på en helt annen måte når hagen for det meste er visnet ned, og fargene er jevnet seg ut i jord toner.

Hos meg er rosen «Penny Lane» og «James Galway» de siste som takker for seg i høst hagen!

 

7. november 2021 | Hjem, September/Oktober