5. april 2021 | Hjem

Høner i hagen!

«Jenta mi Hanna Lisa, og veslehøna Alva»
Foto: Nils Lund 

 

Når en er  glad i å plante og dyrke blir det for de fleste av oss fort litt trangt om plassen i hagen. Det er så mye en gjerne skulle ha plass til, og da er ikke drømmen om et lite småbruk langt unna. Tenk å kunne dyrke det en vil og kanskje ha noen høner som kunne trippe rundt på tunet.

Noe småbruk ble det ikke på meg, men høner fikk jeg til likevel!  Når plassen er begrenset så krever det mer av gode og praktiske løsninger slik at arealet blir godt utnyttet. Jeg brukte lang tid fra ideen om høner i hagen dukket opp, til det faktisk ble en realitet. I denne tiden lærte jeg meg mye om hønsehold gjennom bøker og nettsider. Så da dagen endelig kom, og de fire første kunne flytte inn i hønsehuset så var det meste planlagt og gjennomtenkt.

 

 

De  første flyttet inn en høstdag. Alle var ulike av både utseende og personlighet. Av rase var de en god miks av ulike dverg varianter. Siden høner er byttedyr er de forsiktige av natur. De er klar over at de står på middagsmenyen til ganske mange, og oppførselen deres de første dagene bar virkelig preg av dette. Veldig forsiktig begynte de å utforske sin nye bopel. Likevel tok det mange dager før de turte seg ut på det grønne gresset utenfor hønsegården.

 

Klar for natten

 

Forfedrene til hønene som tripper rundt i hagen min kommer opprinnelig fra jungelen i Asia. Og selv om dette er flerfoldige tusen år siden så har de fortsatt mye av sine opprinnelige instinkter bevart. De liker å grave i jorden der de finner insekter og frø, og om kvelden når det begynner å skumre så vil de opp i høyden for å være beskyttet mot rovdyr. Dagens høydepunkt har de når de»sandbader»  i ettermiddagssolen for å holde fjærene rene.

 

 

For meg har det vært nyttig å tenke på opprinnelsen deres, og deres naturlige instinkter, når jeg planla hønsehuset og utegården. Lykkelige høner som får det de trenger er hyggelig å være sammen med, de holder seg friske og gir deilige egg!

I dag har jeg en liten hønseflokk på ni høner.  Jeg har litt ulike raser, og derfor får jeg egg i ulike størrelse og farger.

Selv om jeg ikke kjenner noen smaksforskjell på  eggene fra mine høner, og de som kommer fra butikken, så er det en helt annen følelse å spise eggene som jeg har hentet i mitt eget hønsehus. Jeg vet akkurat hvilken mat hønene har spist, og at de lever et godt hønseliv. Og det betyr noe!

 

 

Tips til deg som ønsker hagehøns:

  • Bygg hønsehuset isolert. De skal bo der om vinteren også!
  • Bygg slik at overflatene innvendig er  lette og rengjøre. Det blir litt vasking…
  • Planlegg en utegård med tett overbygg. I lange perioder kan det være portforbud for hønene pga fugleinfluensa. Da må de være inne hele tiden om du ikke har tett overbygg (smitte fra vill fugl).
  • Mindre hønseflokker klarer seg fint uten en hane. Bor du i tettbygd strøk så er hanegaling lite populært.
  • Les og lær så mye som mulig før du setter i gang.
  • Mye av min kunnskap har jeg hentet fra brubakkenoppdrett, som har en veldig bra nettside om høner.

5. april 2021 | Hjem