31. august 2021 | Hjem, Juli/August

Hortensia! Den aller viktigste i sensommer hagen!

Hagehortensia

Hortensia er en lettstelt og enkel plante som gir uendelig mye mer enn den krever. Men en må velge den riktige sorten!

Jeg er helt sikkert ikke alene om å ha forelsket meg i flotte hortensia busker som året etter planting bare kommer med grønne blader. Hydrangea macrophylla er den mest vanlige, og den mest solgte hortensiaen i Norge. Den er  helt sikkert også den som har gitt mest skuffelser og som  er vanskeligst å få til.  Denne sorten er avhengig av en mild vinter for å blomstre fordi den bare danner blomsterknopper på fjor årets skudd. Så om grenene har fryst tilbake så blir det heller ingen blomster!

Men heldigvis er det visse unntak, og den heter «Endless Summer»! Den kommer i flere varianter og farger, men alle  har den egenskapen at de blomstrer både på årsskudd og gamle skudd i hele vekstsesongen. Denne hortensian kommer ikke til å skuffe deg, og er du så heldig å finne den, så er det bare å handle!

Herdighetssone 4

 

«Endless Summer»

 

«Endless Summer the Bride»

 

Vierhortensia

Den aller viktigste hortensiaen i hagen min er vierhortensia! Den begynner blomstringen her hos meg (utenfor Oslo) allerede i slutten av juni og den blomstrer uansett hvor tøff vinteren har vært. Jeg har den mange plasser i hagen og den klarer seg fint både i skygge og sol. Men står den næringsfattig og tørt så blir blomstene mye mindre enn om den står næringsrikt og fuktig. Vakker er den uansett!

Den tåler godt beskjæring og forming og har herdighetsone 5. Dette er en ordentlig tøffing!!

Den kommer med rotskudd og er lett å dele opp til nye planter. Denne hortensiaen kommer med nydelige, hvite blomster og utover sesongen så forandrer den farge fra hvit til lyse grønn. Og det er som om blomstene aldri visner, men bare forandrer karakter. Snakk om å eldes med verdighet!!

 

Vierhortensia «Annabelle» i slutten av juni.

 

I august har den forandret farge til lys grønn.

 

Denne sorten finnes også i en rosa variant, «Pink Annabelle» Jeg opplever at den er like lettstelt og enkel som den hvite varianten.  I slutten av juni har den en klar rosa farge som på ettersommeren forandrer seg til  et mer dempet utrykk.

Disse hortensia sortene er ikke vanskelig å få tak i, og selges på de aller fleste hagesenter. De har nok ikke det overdådige utseende som en vanlig hagehortensia, men kommer garantert til å gi mye mere glede både i skjønnhet og trofasthet i årene som kommer!

Vierhortensia «Pink Annabelle»

 

«Pink Annabelle»

 

Syrinhortensia

Hagen min er ikke så veldig stor, men jeg har åtte syrinhortensiaer! Og jeg planlegger å plante to til i løpet av høsten. Noen er store som trær(ca 2,5m), noen er opp stammede og andre er mindre busker. De tåler veldig godt beskjæring så på våren klipper jeg og former de slik at de passer inn der de står. Blomstrer gjør de uansett!  Alle er de av sorten «Lime Light» som jeg er veldig fornøyd med. Blomstringen her hos meg begynner i slutten av juli. Da er blomsterfargen lysegrønn som etter hvert forandrer seg til hvit. Og når sensommeren glir over i høst, går blomstene over i rosatoner.

De er som vierhortensiaen, lite kravstor når det gjelder vokseplass. De liker seg i sol, men klarer fint også mye skygge. Næringsrik jord gir kraftigere vekst og større blomster.

Det finnes ulike sorter av syrinhortensia og da er det gjerne blomsterstørrelsen og fargen på blomsten som varierer. Jeg har best erfaring med «Lime Light. De sortene som har de største blomstene har det med å knekke når regnet og vinden kommer på høsten.

 

Syrinhortensia «Lime Light» i juli

 

Samme syrinhortensia i september

 

31. august 2021 | Hjem, Juli/August