Hylleblomstsaft er en fantastisk sommerdrikk og er veldig enkel å lage.
For å lage saften trenger en blomsterskjermene til svarthyll (Sambucus nigra) Er en ikke så heldig å ha dette treet i hagen sin så vokser det sannsynligvis ikke langt unna. Det blomstrer i juni/juli med vakre, hvite blomsterskjermer og er i denne perioden, lett å få øye på.
- 2 liter vann
- 15-20 blomsterskjermer av svarthyll
- 1 sitron økologisk
- 1 lime økologisk
- 1 pk sitronsyre
- 1 kg sukker
Kok opp vann og bland i sukker. Når sukkeret er oppløst tilsettes sitronsyre, tynne skiver av lime og sitron, og til slutt blomsterskjermene.
Settes kjølig i tre dager. Røres i av og til. Deretter siles den og tappes på flasker. Den holder seg en uke i kjøleskapet, men har en plass i fryseren så kan en glede seg over smaken av sommer gjennom hele vinteren!
God til:
- blandet med kullsyrevann( eller vanlig)
- smakstilsetning i drinker og hvitvin
- som smakstilsetning til kaker, desserter, is og sorbet
- utblandet kan den varmes og drikkes som gløgg (gjerne med litt gin..)
- gammel medisinsk plante som blant annet blir brukt mot luftveisinfektioner