2. mars 2021 | Mars/April

Juleroser!

Julerosen!

Det er noe overjordisk over denne vakre blomsten som trosser vinteren og spretter ut knoppene sine når resten av hagen ligger i dvale.

Og skulle jeg velge meg en eneste blomst så måtte det bli denne!

 

Ulike typer av julerose

 

Julerose slekten (Helleborus) er stor og mangfoldig, men i Norge kaller vi alle julerose, og det er litt forvirrende mener jeg siden det bare er Helleborus Niger som blomstrer rundt juletider. Helleborus Orientalis kommer først langt senere på våren. Det finnes mange andre arter også, men de mest vanlige her er disse to. Og så er det mange ulike krysninger….

Men dette er en utrolig flott og lettstelt plante, og det å holde orden på de ulike navnene er virkelig det eneste som er komplisert med den!

Denne blomsten har jeg utallige varianter av, fordelt utover alle deler av hagen. Den tåler full sol vinter og vår, men når sommeren kommer liker den seg i mer skygge og ikke for tørt. Derfor passer den godt under busker eller i bak kant av stauder som kommer senere på sesongen.

 

Hybrid av julerose

 

Opprinnelig kommer denne planten fra de kalkrike fjellene i syd og øst Europa. Og det er alltid greit å tenke på opprinnelsesplassen når en velger plassering i sin egen hage. God drenering og litt skjellsand blandet i jorden er et godt tips.

Den tidligblomstrende julerosen er som oftest hvit, men de som kommer litt senere har et nesten uendelig antall variasjoner av farge og form. Så hver vår finner jeg noen nye varianter som jeg bare må ha med meg hjem..

 

Helleborius niger

 

De krever minimalt med stell, og det eneste jeg gjør seint på høsten er å klippe av det gamle bladverket. Da kommer blomsten bedre til sin rett og knoppene er lettere å få øye på. Den har lang blomstring, og selv lenge etter at den er avblomstret så er den dekorativ. Tenk å eldes med slik ynde og verdighet!! De nye bladene kommer etter avblomstring, og resten av sommeren er den dekorativ med flotte grønne blad.

Hvis en ønsker flere av denne nydelige planten så er det bare å la den frø seg selv. Neste sesong dukker det opp mange små planter rundt morplanten. Men det er heller ikke vanskelig å dele en voksen plante og tidlig høst er en fin tid for det.

Min første julerose var en Helleborus niger og den kom som avlegger fra min mors hage på vestlandet. Det milde kystklimaet der fikk den til å begynne å blomstre senhøstes, og den var et fast innslag som pynt på julebordet i mitt barndomshjem. Et vakrere arvesmykke enn julerosen er det vanskelig å tenke seg, og at den etter hvert nå har spredd seg rundt om i hele hagen min, gjør den enda mer verdifull!

Gartneri Spiren i Danmark har julerose som sitt spesialområde. De har et fantastisk utvalg, og hjemmesiden deres er et hav av kunnskap og vakre bilder! Og har en anledning til å besøke hagemessen på Lillestrøm i april så finner du de der. En går ikke tomhendt derifra!

 

Julerose

2. mars 2021 | Mars/April