28. februar 2021 | Mars/April

Når trærne blomstrer!

Trær gir karakter til en hage, og i min hage er jeg så heldig å ha tre store furutrær. Disse trærne er konger i hagen min!  Om vinteren, når resten av hagen har takket for seg, så står de der og er akkurat like flotte.

Kjærligheten til disse store trærne begynner ikke med en forelskelse. Furutrær ser vi overalt og så ofte, at en lett blir blind for den skjønnheten de representerer. De er tiden som var, og tiden som kommer. De er sterke, nøysomme og til å stole på!

 

Syrin 

 

Da er det annerledes med trærne som blomstrer om våren. De roper om oppmerksomheten vår, og er så vakre at en stopper opp i beundring.  Når trærne blomstrer ønsker jeg at tiden skal stå stille. Jeg ber om at frosten holder seg borte, at vinden er varsom og at solen ikke blir for sterk. Disse deilige vårdagene vil jeg  gjerne skal vare så lenge som mulig!

 

Marskrossved

 

I min hage begynner blomstermagien med marskrossveden en gang tidlig på våren. Ofte har den gitt en liten forsmak på hva som kommer allerede senhøstes, med noen spredte rosa blomstrer. Så tar den en pause gjennom vinteren når kulden er for hard, før den i mars engang forvandles til en rosa sky av duftende blomster. Alle hager skulle hatt en marskrossved!

 

Stjerne magnolia 

 

Og like etter er det magnoliatid! Disse trærne har jeg mange av i hagen min fordi det rett og slett er vanskelig å velge bare en. De er forskjellige i farge og størrelse, og de blomstrer til forskjellige tider. Noen sorter er tøffe og tåler streng kulde mens andre er mer sårbare og trenger en godt beskyttet plass. Men alle er de vakre!

Prydkirsebærenes blomstring er så intens at det er vanskelig å gå forbi på hagesenteret uten å ta med seg et tre hjem. De finnes i så mange ulike variasjoner at de kan passe både på en mindre balkong og i en stor hage.

 

Prydkirsebær

 

Blomstrende plommetre «Opal»

 

Men de aller fleste av oss har ikke plass til så veldig mange trær i hagen og må velge et lite utvalg . Og hadde jeg hatt en balkong og kun hadde plass til ett tre så måtte det blitt et lite frukttre på svakt voksende stamme. Da hadde jeg hatt en vakre grener om vinteren, nydelig blomstring om våren, grønt og friskt  bladverk på sommeren, og noe å smake på om høsten.

 

Blomstrende epletre «Aroma»

28. februar 2021 | Mars/April