18. april 2021 | Hjem, Mai/Juni

Pioner i mai!

Alle elsker pioner! Og det er virkelig ikke vanskelig å forstå! De er uendelig vakre og krever så lite. De er de mest trofaste du kan ha i hagen. På forlatte tomter  der ingen har vært på lang tid, er de fleste hageblomstene  borte. Men ikke pionene. De dukker opp likevel, kanskje sammen med  noen gamle syrinbusker. De kan stå igjen i generasjoner som minnesmerker over et hus som engang var, og  de menneskene som engang bodde der.

 

Rosa trepion sammen med storknebb

 

Jeg har plantet så mye i hagen som har sviktet meg og ikke kommet tilbake året etter. Men det har aldri skjedd med en pion! Det har likevel blitt en del overraskelser fordi de veldig ofte har vært feilmerket fra produsenten.  Så den som ble plantet som tander hvit, viste seg og være skarp karmin rosa. Alle er de velkommen, men mange er blitt flyttet til en annen del av hagen etter at deres reelle farge er avslørt. Det er en hage regel som sier at pioner ikke skal flyttes. Det har jeg aldri brydd meg om! Men jeg venter til høsten og da flytter og deler jeg pionene mine om det trengs. De som er blitt store tar jeg avleggere av og deler med hagevenner. Og de aller vakreste deler jeg opp og planter ned igjen på mange ulike plasser i hagen min. Det blir aldri nok av det gode!

 

Vill pion  Hybrid av Mlokosewitschii

 

Pioner finnes i utrolig mange ulike varianter. Dessverre er det slik at de fleste en finner til salgs kun tilhører et par varianter. Derfor er det slik at har du en pion i hagen, så er det stor sannsynlighet for at det er en silkepion (Paeonia lactiflora). Det er en nydelig blomst som i tillegg ofte har god duft. Men silkepionene blomstrer de fleste steder i landet vårt i slutten av juni og utover en stund i juli. Så har du kun silkepioner i hagen din så har du store muligheter for å utvide pionblomstringen med flere uker. Men da  må du gå på leting etter andre typer pioner som blomstrer til ulike tider.

 

Itoh pion

Hos meg begynner blomstringen som oftest midt i mai og da er det de ulike variantene av vill pioner og deres hybrider som blomstrer først. Like etter er det trepionene og bondepionen/klosterpionen sin tur. Itoh variantene kommer hos meg rett etter, og så er det alle hybridene. Så når den første silkepionen begynner sin blomstringsfest i hagen min så har allerede de andre pionene blomstret i flere uker her hos meg. Jeg er en stor pion elsker og ønsker at pionblomstringen skal vare absolutt så lenge som mulig. Trikset med å få det til er å plante samme pion under ulike solforhold. Når den som blomstrer i full sol begynner å avslutte så står den som er plantet mye mer skyggefult til fortsatt bare i knopp.  På denne måten kan du få pionfesten til å vare opp i mot to måneder. Og det kan vel ingen takke nei til!

 

Trepion i knopp

 

Villpion veitchii

Tips for dyrking av pioner:

  • Pioner skal ikke plantes for dypt og krever at det er god drenering på vokseplassen for at de skal trives. Ikke plant dypere enn 5cm over øverste knopp.
  • Pioner er kalkelskende planter. I hagen min strør jeg skjellsand rundt de på senhøsten etter at jeg har klipt ned bladene. Tre pionene og itoh variantene klipper jeg først på våren når jeg kan se hvor de nye skuddene kommer. Det sies at stilkene på pionene blir sterkere av kalk.
  • Husk å plante favoritt pionen flere plasser, og under ulike solforhold i hagen din. På den måten får du en mye lengre pionblomstring.
  • Pionene i hagen min har ikke krevd noe ekstra gjødsel, men det kommer an på hvilken jordtype du har i hagen. Hos meg får alle blomsterbedene hagekompost på høsten, og det fungerer bra her hos meg.
  • Tre pionene, itoh pionene, og de ville variantene får ofte nydelige høstfarger. De har en stor dekorasjonsverdi i hagen både før og etter blomstring. I tillegg trenger de lite støtte og oppbinding.
  • Jeg planter snøklokker, krokus og hage lerkespore rett i bak pionene mine. Når disse er avblomstret så dekker pionene for de visne bladene.
  • Pioner krever lite stell, men endel tålmodighet. De trenger tid for å utvikle tykke, dype røtter. Derfor er disse plantene dyre i innkjøp. Men på høsten er det ofte veldig gode tilbud på hagesentrene, og da er det den beste plante tiden for pioner. Løp å kjøp!
  • Pioner tåler mye frost og kan godt trives i krukker på  balkongen så lenge en passer på at den får optimal drenering.
  • Mange av pionene mine kommer fra pionhagen på Barkåker. De har over tusen ulike sorter så her finner du garantert din favoritt!

 

18. april 2021 | Hjem, Mai/Juni