Foto: Paal Alme
8. mai 2021 | Hjem, Mai/Juni

Rådyr, tulipaner og hageaurikler!

I mai står tulipanene på sitt aller fineste, og vi er mange hageeiere som gjerne skulle fylt hagene våre med denne vakre planten. Men så var det rådyrene…… De elsker også tulipaner! Jeg tror jeg har prøvd de aller fleste gode råd for å holde de unna hagen min, men min erfaring er at det ikke er så mye som hjelper. Derfor har jeg prøvd meg frem og heller satset på de plantene som rådyrene går forbi. Og det er faktisk ganske mange!

 

Hageaurikler (Primula pubescense)

 

Som erstatning for tulipaner har jeg plantet hageaurikler som kantplanter i alle blomsterbedene mine. De blomstrer i samme periode som tulipanene, og de finnes i mange ulike farger. Aurikler er en tøff staude med en lang historie som hageplante her i Norge. Den er lettstelt, lett å formere, lukter godt og er fin å ta inn som snittblomst. I tillegg får de stå i fred for både rådyrene og brun sneglene.

 

.

Lys rosa hageaurikkel

 

Dyp rosa aurikkel

Som hageplante har auriklene så mange verdifulle egenskaper at jeg synest  det er underlig at den ikke finnes i hver eneste hage over hele landet. Så er du så heldig å få øye på denne stauden neste gang du er på et hagesenter så ta den med hjem!

 

Rådyr bilder av: Paal Alme

 

Rådyrene er slike vakre skapninger så jeg føler meg faktisk beæret når de tusler rundt i hagen min. Roseknopper står på festmenyen deres, så blomstringen utsettes noen uker etter at de har vært på besøk. Men jeg er glad i blomstrene mine også så etter noen smakebiter jager jeg de bort! Desserten  får de ta i en annen hage!

 

Planter  i hagen min som rådyrene går forbi!

  • Påskeliljer, snøklokker, anemoner, allium og ruteliljer
  • Ringblomster, pyntekorg, sinnia,
  • Pioner, karpatklokker, ridderspore, liljekonvall, ryllik, vortemelk, juleroser, lupiner, akeleier, lavendel, valmuer, kubjelle, mynte, revebjelle, asters, aurikler, astilbe, flekktvetann, alunrot, skyggesildre, stjerneskjerm, forglemmegei, matrem, fenrikshjerte og løytnantshjerte.
  • Klematis og kaprifol
  • Trepion, rhododendron, hortensia, forsythia

 

Rutelije ((Fritillaria meleagris)

 

8. mai 2021 | Hjem, Mai/Juni