3. mars 2021 | Mars/April

Snøklokker!

Når vinteren begynner å gå mot slutten så dukker de aller første snøklokkene fram! De er små nydelige skatter som åpenbarer seg etter hvert som snøen trekker seg tilbake.

 

Snøklokker på vei!

 

Hos meg skjer dette ofte midt i februar, og selv om vinteren ikke helt har sluppet taket, så er snøklokkene for meg det aller første og vakreste vårtegnet!

Jeg har snøklokker mange forskjellige plasser i hagen, men jeg prøver å unngå å ha de direkte i blomsterbedene. De står blant annet under spireahekken og mellom syrintrærne. Og de trives godt under både rips og solbærbuskene. Her får de stå i fred å visne ned etter blomstring og løvverket til trær og busker dekker etter hvert de gulnede bladene. Løkene til snøklokkene liker ikke å tørke ut derfor er det fint om de står skyggefullt til når sommersolen begynner å steke.

Snøklokkene finnes i mange ulike varianter, men ”Galanthus nivalis” er den mest alminnelige. I gamle hager finnes nesten alltid snøklokker, men i nyere hager er de ikke så vanlige. Det henger nok sammen med at det ikke er så lett å få tak i løker som holder god nok kvalitet. Snøklokkene skal helst plantes ”in green”. Det vil si at de bør  plantes direkte og ikke tåler så godt langvarig tørke.

 

Den aller første!

 

Så den sikreste måten å få god kvalitet på løken er å kjenne en gavmild hageeier som vil dele av sin overflod. Når kvaliteten på løken er sikret er det ikke mye som kan gå galt. Snøklokke er en hardfør og lettstelt plante som det er lett å lykkes med. Den formerer seg både fra frø og med sideløk, og hvis den får stå i fred, danner den ganske raskt flotte tuer. Den skal plantes i dybde som tilsvarer tre ganger størrelsen på løken og med fem centimeters mellomrom. Det sies at den trives best i kalkrik jord, men hos meg klarer den seg godt i mer sur jord så den er nok ikke så kresen av seg.

I hagen min står snøklokkene i blomst i minst to måneder, og det er fordi jeg har plantet de under ulike solforhold. De aller første snøklokkene som blomstrer står slik til at vårsolen lett kommer til. Mens i andre deler av hagen står de  i  mer skygge.  Så selv om blomstringen her kommer senere i gang så står de desto lenger utover våren.

 

Galanthus nivalis

 

Galanthofil betyr snøklokkesamler. Det finnes så veldig mange ulike sorter av denne planten at noen har det som hobby å samle på flest mulig av dem. Men heldigvis er det med snøklokker som med mange andre blomster. Jeg synest at det er de alminnelige som er de vakreste!

3. mars 2021 | Mars/April